Pulsul Orasului

Pentru cititorii articolelor de pe acest site, cu preponderenta celor care sunt interesati mai profund de trecutul “ glorios” al Orasului, expun aici o provocare.

Provocarea consta in incercarea de aducere aminte sau, pentru cei mai tineri, de imaginatie, a ilustrarii orasului cum era el acum cincizeci si ceva de ani, comparand, in detalii daca vreti, cu situatia sau imaginea actuala.
Comparatia poate fi facuta cu ecoul dobandit la nivel local sau national, etc, de atunci si de acum.
In acest sens vin cu o sugestie inspirata din presa anilor’60, interesata fiind intrucatva si de peticul acesta de pamant.

In periodicele vremii , in Scanteia din anul 1965, in 27 aprilie, a aparut urmatorul articol cu referire la orasul nostru:
"Victoria este primul oras nou care a aparut pe harta Republicii Populare Romane. Tot ce se intampla aici in asezarea de la poalele Fagarasilor este direct raportat la existenta combinatului chimic. Nu exista casa, apartament in care sa nu locuiasca un muncitor, un inginer sau un tehnician din sfera chimiei (…). Te surprinde de la inceput linistea care stapaneste locul. De fapt, localnicii sunt la lucru."
Mentionez ca randurile sunt redate exact asa cum au fost publicate in presa de la acea vreme!

Intrebarile care se pun, ar fi:
- Ilustreaza presa de atunci un aspect pozitiv sau unul negativ ?
- Exista « viata » in oras sau, inca este in letargie.
- Credeti ca se poate face ceva pentru a stimula activitatea in oras ?

Asadar va invit la o discutie sau la comentarii, pe marginea acestui citat, care atunci desemna o oarecare imagine formata despre rostul acestui Oras !

48 de comentarii:

Anonim spunea...

ma bucur sa vad poezii de la victorieni prin alianta......

cum e in Spania, dragilor?

cand se face o intalnire a diasporei in Victoria?

Anonim spunea...

Ceva, ceva se misca si in orasul asta. Numai ca e cam incet ce se misca.

Anonim spunea...

Cred ca e slaba viata, dar va reveni! Zic io.

Anonim spunea...

Cum e "pulsul"! iti poti da seama din comentariile de pe blog si compari cu numarul de vizitatori de pe prima pagina. Se uita si atit. Nu vor contirbui ei nici cu o opinie sau un comentariu. totala lipsa de interes. Dar stiu toti sa barfeasca pe la colturi ca asa si pe dincolo.Astia nu se vor schimba niciodata.

Anonim spunea...

Folosesc anonim, pentru ca mi-e lene sa stau acum sa ma inregistrez. Am sa incerc sa comentez pe scurt "provocarea" cu aducerea aminte...
- cu siguranta ca presa acelor vremuri scria despre Victoria, in sens pozitiv; totul era bine, totul era frumos, muncitorii care cladeau socialismul etc... era presa de propaganda si asta era rostul ei. Bucatica asta de articol mi se pare insa corecta. Spun asta pentru ca,intamplarea face ca am citit textul asta imediat dupa ce am citit un fel de compunere de 2 lei, tot despre Victoria, tot in Scanteia (Adevarul-cum ii zice acum)numai ca din 2008, in care era un talmes balmes, despre "Pirolite" despre "fabrica de metanol" cu cele 16 tone de metanol pe care le exporta in SUA si "sutele de muncitori şi ţărani care au fost luaţi pe sus de miliţie şi armată şi duşi într-o pustietate din Munţii Făgăraşului". Adica niste vrajeli. Bunicul meu a lucrat in combinat in anii de dupa razboi. simplu muncitor. Tata a lucrat si el vreo 30 de ani tot muncitor. Nici unul din ei nu mi-au zis ca ar fi fost luati cu forta de militie si armata si adusi... erau tarani din Dragus. Pentru ei si pentru multi altii, Combinatul a fost locul unde si-au castigat painea, au luat salarii si si-au facut case, apoi si-au luat apartamente si asa mai departe. Tot despre articolul de fata pot spune ca daca i s-ar face cateva mici modificari ar fi foarte actual.
-exista viata in oras? nu mai multa decat alta data. Dar nici cu mult mai putina. Este alt ritm.

Anonim spunea...

In inima tarii se afla/Victoria oras mult iubit/E-o stea de pe bolta albastra/E-o floare dintr-un infinit...Suntem alpinisti ce pe munti hoinarim/Ne place viata si stim s-o traim/Iar voi acei ce muntii iubiti/La noi la Victoria vaniti...Am crescut cu acest cantec in minte.Era ...imnul nostru.Erau intreceri comuniste?Erau petreceri campenesti?Da,erau.Acum ce mai este?Fiecare isi vede de invartelile lui, pe cine mai intereseaza de...ziua orasului Victoria?!Sunt f.putini ce-i care raspund chemarii tinutului natal.Si asta poate ptr ca sunt f.multi plecati afara.Dar v-a venii o vreme cand ei se vor intoarce ptr a insufletii un pic orasul.

Anonim spunea...

Eu nu inteleg de ce nu se dezvolta nimic pe latura turistica..Autoritatile nu se implica desi zona este una din cele mai frumoase din tara (si nu numai)...

Anonim spunea...

in orasul nostru se vor schimba multe, sunt eu convinsa.
deja se intorc multi dintre cei care au plecat in Italia si Spania. si isi investesc banii aici si vor ca aici sa traiasca bine. deja e un aspect pozitiv.

apoi, din proiectele primarului, pare ca ceva ceva se va mai misca.

deci, un dram de optimism dragilor!

Anonim spunea...

daca nu ar agzista PUROLAIT ar fi foarte bine astia ne omoara incet si sigur

Anonim spunea...

Na, ca se inchide Combinatul. Oare ce se intampla cu orasu?

Anonim spunea...

Bravo anonimule de mai sus!Asta da subiect de forum:inchiderea combinatului.La intrebarea ta ar trebui sa raspunda cei sau cel care a hotarat destinul orasului de 20 de ani incoace:ne-au adus americanii sa la suportam mirosurile si sa dispare speranta turismului in zona;au alungat investitorii seriosi care au investit la Sebes transformandul intr-un oras prosper fara someri;au pus umarul la privatizarea combinatului pana la faliment.Dar fi sigur ca aceia nu vor raspunde pentru ca nu-i intereseaza:si-au luat comisioanele,au pensii sau salarii mari si sunt fericiti.

Anonim spunea...

CUM ITI ASTERNI ASA DORMI!

timp de 20 de ani majoritatea cetatenilor orasului l-au votat pe dl Olteanu, constienti fiind ca nu a facut si nu va face nimic (multi isi justificau alegerea cu "da, nu a facut nimic bun, dar nici rau", cu siguranta ati auzit de multe ori aceste cuvinte).
ACUM A VENIT MOMENTUL SA PLATIM PENTRU INDIFERENTA NOASTRA!

Anonim spunea...

Daca cineva din majoritatea indiferenta crede ca nu va fi afectat de criza greseste, toti am votat, toti vom platii...cei din combinat,profesorii, cei cu magazinele...si nu in ultimul rand copiii!
Copiii vor suferii cel mai mult si e doar vina noastra pt ca nu ne-am gandit la viitorul lor deloc in cei 20 de ani!
tot ce putem sa mai facem acum este se ne ajutam reciproc, cum?
cum am fact si pana acum...sprijinindu-l pe noul primar, nu e vina d-lui ca e criza, ca nu sunt investitori, ca s-a inchis combinatul.
In loc sa il acuzam pe d-lui ca in 7 luni nu a facut nimic, ar trebui sa ne acuzam pe noi ca 20 de ani ne-am lasat condusi de un om care ne-a adus in situatia actuala.
STATI STRAMB SI JUDECATI DRAPT!

Anonim spunea...

Nu chiar toti vom suferii in urma greselilor facute, de fapt a fost doar o greseala : INDIFERENTA cel care nu va simti deloc criza este chiar fostul primar, dl Olteanu, pt ca cei care l-au votat si din pacate nu numai, au ajuns, sau curand vor ajunge in situatia de a cumpara de la magazinul d-lui, cel cu 3.9.

Anonim spunea...

Ar trebui sa nu ii mai putem bete in roate domnului Cristian pt ca inca 3 ani dumnealui e primar.
Poate reusim impreuna sa reparam ce am sticat tot impreuna.
Sincer nu ii putem cere domnului primar in aceasta situatie de criza sa aduca n investitori, dar trebuie sa il sustinem!

Anonim spunea...

am auzit ca cei din opozitie sunt mereu contra proiectelor propuse de primar si ca deja isi fac planuri "pentru cand vor ajunge ei la putere" peste 3 ani

daca vor continua asa,fara sa le pese de soarta orasului, doar sa ii strice imaginea primarului, ar trebui sa se gandeasca f bine pt ca pana peste 3 ani s-ar putea sa nu mai avem nevoie de primar .....sunt sanse ca orasul sa dispara!

Asa ca luptati impreuna impotriva crizei si nu unul impotriva celuilalt, si mai vedem pe cine votam peste 3 ani!

Anonim spunea...

am vazut sambata ca s-au plantat trandafiri in oras.
felicitari pentru initiativa.
poate e un exemplu si pentru altii.

Anonim spunea...

Felicitari Sorine(Petrisor)pentru spectacolul folcloric prezentat zilele trecute la casa de cultura.Dar unde au fost cetatenii care se plang de lipsa activitatii clubului.Si unde au fost consilierii ca in sala nu au fost.Felicitari inca o data si la mai multe.

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

Anonim spunea...

Domnu dir Sorin Petrisor nu mai fa sa dispara mesajele jenante dar adevarate adresate domniei tale...e de-a dreptul caraghios!Nu numai ca nu ai curajul sa raspunzi la provocari,dar le si faci sa dispara..Bravo Sorine!!!

Sorin Petrisor spunea...

Ma adresez Anonimului care isi roade unghiile cu “provocari”.
Daca ai rasfoi cateva pagini de internet, vei vedea, ca la Anonim se raspunde cu “pas”. Odata ce eu am numele la vedere, este echitabil sa fie si celalalt nume pt. a se putea inchega un eventual dialog. Dictand la adapostul anonimatului dorinta unui raspuns, asta este caraghios!
Iesi in fata si discutam, sa vedem ce te doare!

Anonim spunea...

Bravo Sorine!Te-ai simtit"lezat" de acuzele anonimului ca faci sa dispara aprecieri"incomode"dar eu cred ca asta este rolul blogului.Te-ai trezit sa-i mai aduci "osanale" primarului ca face o piata super"europeana".Dar pentru cine?S-a facut MiniMarchet,Plus dar pt.cine:pentru someri si cei de la ajutor social.Unde sunt investitorii promisi in campanie,ce se intampla cu Parcul industrial cu al sau director Flencana(PDL-ul sa traiasca)?Bine ca amintesti Sorine ca s-au investit 2+1 MILIARDE in piata dar unde se duc?-la "enache s-a lui ceata/cu THEO pe post de teaca/".Sorine,daca te-ai inhamat la o treaba incearca sa fii corect si echidistant:raspunde-i anonimului si mie si fa din acest blog ceea ce trebuie sa fie si nu o "osana" primarului si intereselor tale.(Apropo- ai 4 posturi la Club: ce fac,cine sunt,cine sterge praful in biblioteca?)
Inchei asa:
Sa-ti traiasca Corul
Cu ai sai uceni de sus
Si prin vocea voastra
Pe PRIMAR sa-l tii in sus
PS:Astept provincia.

vis a vis de anonim spunea...

din PROVINCIE- un sfat

Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost(a) decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu..

Anonim spunea...

Sorine schimba naiba odata poza aia cu tiganca ca nu e reprezentativa pentru orasul nostru.Sau poate pentru tine ,da!

Alexandru spunea...

Stiti ce va caracterizeaza pe voi?Rautatea si invidia! Din ultimele comentarii ale "anonimilor" numai asta reiese...Nu stiti sa apreciati ce e bun si frumos in oras.Va intereseaza mai mult viata personla a lui X, Y. Apropo,anonimule(a)care critica supermarket-urile unde-ti faci cumparaturile, daca acestea sunt facute doar pt someri!? Vizavi de articolul despre piata,eu n-am vazut decat un simplu buletin informativ. Tineti minte ca tot ce se face in oras,trece si prin Consiliul Local,nu doar pe la primar. In loc sa bucuram pt ca in sfarsit se mai "misca" ceva in oras(caci pana acum ne-am plans ca n-avem piata,ca n-avem magazine)!... Dar,cum am spus,cand RAUTATEA si INVIDIA domneste,nimic nu mai conteaza!!!

Sorin Petrisor spunea...

Neajunsuri vin peste noi din toate partile. Blogul nu este pentru aruncat sageti dintr-o parte in alta! Hai sa ne mai veselim nitel, cu un pamflet:

A-nceput de ieri s-apara
Cate-o groapa de rahat.
Vremea s-a mai imbunat,
Strazile-au ramas prin tara,
Ca la sat.

Sunt transee, nu sosele
Nu poti circula deloc
Caci sunt gropi din loc in loc
Mari, cat sa-l ascunzi in ele
Si pe Boc.

Si cand ploua toate-au apa
Nu se vede, dar precis
Ca se-ascunde un abis
Cam in ori-si-ce baltoaca.
E de vis…….. !

Nu soferii sunt miopi
Cand conduc, ci trebui spus,
C-au o mare vina-n plus,
Ca sunt "prosti de dau in gropi"….
Cei de sus!

Zici ca mergi pe-alta planeta
Avem gropi ca-n cimitir
Nu le treci nici dac-ai TIR.
Si voi vreti rovinieta?
HAI SICTIR !

Anonim spunea...

Domne,principiul dupa care va ghidati e clar...care i sus sa i dam in cap.fostul n a fost bun asta nu e bun pai eu zic sa vina Vlad Tepes sa va traga in Teapa sau in P..a sau in ce o vrea el!

Anonim spunea...

[b]Party Poker Spring Bonus Code ! USE CODE: pibonus325 on your first deposit and get free 325 euros![/b]

Besides the big bonus, will also be eligible to play in an exclusive private monthly $ 6000 Freeroll!
These freerolls are open to anyone who has signed for Party Poker Poker and play with some points at least 100 games in the previous calendar month.
The freeroll will be held monthly on the 3rd Saturday at 3 pm EST.
This means that if he wins 100th match points in November, having the opportunity to play in the $ 6000 freeroll held December 3 Saturday.
The freeroll will be available each month – indefinitely. This is a great value for all players Poker-infos.com Party Poker.

Anonim spunea...

Hello,
I have developed a new clean web 2.0 wordpress theme.

Has 2 colours silver and blue, has custom header(colour or image).
I am curently working on it, so if you have suggestions let me know.

You can view live demo and download from here www.getbelle.com
If you found bug reports or you have suggestions pm me.
Wish you a happing using.

many thanks to [url=http://www.usainstantpayday.com/]USAInstantPayDay.com[/url] for paying the hosting and developement of the theme

haunciara

Anonim spunea...

Mai Sorine, chiar ti-e draga tiganca din poza,sau chiar crezi ca e reprezentativa pentru orasul nostru!Scoate-o din fundal ca nu imi mai vine sa accesez blogul!Sau poate ai angajat-o sa-ti faca curatenie in biblioteca!!!

Alexandru spunea...

Permiteţi-mi să dau un sfat tuturor "anonimilor" cărora nu le convine nimic din ce văd si ce citesc pe acest site( blog ): nu mai vizitaţi acest site şi faceţi-vă blog personal(dacă sunteţi în stare), şi scrieţi câte răutaţi vreţi!!!
Nu vă obligă nimeni să citiţi acest blog,pt că oricum nu aveţi nimic de spus?!

Anonim spunea...

..si uite asa,catinel,catinel ca sa nu se prinda nimeni s-a spus cuvantul magic"pas"si a mai disparut un mesaj incomod.Domn director,schimba domnule tactica!si poza!

Anonim spunea...

good start

Anonim spunea...

Willkommen im Sex-Community.


Dieser Sex-Community gibt ihnen die Möglichkeit gratis erotik kontakte und jedemenge andere Sachen,unter anderem Flirt und Sextalk
Hier im Sex-Community findest du gratis erotik kontakte erotische Rollenspiele
Suchst du Flirt und Sextalk , mit Sicherheit bist du hier genau richtig.Ok,los gehts,stellt sich die Frage,worauf wartest du?
Sexgeschichten geile frauen gratis ,einfach anmelden .
Du suchst jemand aus Wettingen, oder in Onex, vieleicht aus Baden , oder in Brig-Glis, vieleicht von BruckanderMur? Sicher kein Problem.!

Anonim spunea...

proba

Anonim spunea...

ok

Anonim spunea...

orasul nu mai are puls... Anul trecut nu a fost zilele orasului, nici ziua recoltei nici sf. stefan. cum de alte primarii pot face si in perioada de criza si in oras, nimik?

Streza Florin Nu Anonim spunea...

Un comentariu dupa atata timp decand a fost lasat postul pe blog, vreau sa va zic ca vorbiti in comentarii numai prostii, cati ani aveti astioa care dati comentarii aici?

Anonim spunea...

POEZIA CU SOSELELE E SUPER. BRAVOS!

PrinBrasov spunea...

M-am gândit că poate vă interesează asta ;)

http://prinbrasov.com/2011/03/concurs-iti-poti-imagina-victoria-in-2020/

petrisor S. spunea...

Consider foarte bine venit mesjul. Multumiri! Am incercat sa-l postez la Carte de oaspeti, dar nu se incarca "http". Am incercat de trei ori (pentru simplificare). Cei care vor intra si pe blog se vor lamuri.

Mihaela spunea...

nice pic

Anonim spunea...

Tot ce se intampla aici in asezarea de la poalele Fagarasilor este direct raportat la existenta combinatului chimic

Andib. spunea...

Buna !

Sunt student la Facultatea de Arhitectura din Timisoara si vreau sa fac un studiu despre cladirea casei de cultura din victoria - fostul cinematograf. Studiez arhitectura anilor 50-80 la Istoria Arhitecturii Romanesti si cum mama mea este de acolo, de cand eram mic mi-a placut aceasta cladire. Inclusiv profesorii apreciaza calitatea arhitecturala a acesteia si as dori tare mult sa pot face acest studiu.
Singurul lucru care ma impiedical este lipsa materialelor documentare..nu am reusit sa gasesc nimic. As avea nevoie de niste planuri, fatade si ceva materiale istorice. Ma puteti indrepta catre cineva ?

Multumesc anticipat, Andi Buftea

Anonim spunea...

We victual all kinds of piercing property s that come in a discrepancy of styles,[url=http://www.sexydress4prom.com]cheap prom dresses[/url]
[url=http://www.discountpartydress.com]discount party dresses[/url]
[url=http://www.dresswomen.net]affordable wedding dresses[/url]
[url=http://www.weddingideas4u.com]discount wedding dresses[/url]
[url=http://www.safeandsoon.com/]cheap wedding dresses[/url]
colors and sizes at wholesale price.All are cheaply with up to the minute styles allying apparels including originator combining tear someone off a strip, coast combining dresses, marriage gowns, bridesmaids dresses, prom outfits, cream skirt dresses & mother dresses.Even we can providing the services of free weight customization and without extra scope Snitch on affordable astonishing compound dresses minute!make use of searing shopping, accouter perfectly looking for the notable wedding with the expropriate of G-marry bridal.


http://www.safeandsoon.com/

Anonim spunea...

Did you [url=http://www.onlinecasinos.gd]casino bonus[/url] skilled in that you can do Revolving Hinterlands holdings momentarily from your mobile? We favour a pursuit hallmark hesitating casino within reach an supervision to iPhone, iPad, Android, Blackberry, Windows 7 and Smartphone users. Terminate your gaming with you and be a title-holder [url=http://www.appydomain.info]anal toys[/url] wherever you go.

Anonim spunea...

We [url=http://www.casinosaction.com]blackjack[/url] be suffering with a corpulent library of utterly unsolicited casino games championing you to monkey tricks opportunely here in your browser. Whether you pine for to unaccustomed a table recreation scenario or even-handed sample out a occasional modern slots once playing in the direction of legitimate in dough, we possess you covered. These are the claim uniform games that you can play at earnest online casinos and you can part of them all representing free.

Anonim spunea...

top [url=http://www.001casino.com/]free casino games[/url] check the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]casino[/url] manumitted no store bonus at the chief [url=http://www.baywatchcasino.com/]casino perk
[/url].